Hé Ghuus,

wat zijn de meest gestelde vragen?

Veel gestelde vragen

Wat is Ghuus en hoe is het ontstaan?

Ghuus is een gezamenlijke website met studentenwoningen en jongerenwoningen van alle corporaties in de stad Groningen. De pagina is live sinds 20 januari 2020 en gestart door Lefier, De Huismeesters, Nijestee, Patrimonium, Wierden en Borgen en Woonborg.

Wat kan ik vinden op Ghuus?

Ghuus laat jou alle beschikbare studenten- en jongerenwoningen zien. Dit kunnen kamers, studio’s en appartementen in Groningen zijn. Zie je een leuke kamer? Wees er dan snel bij! Je wordt doorverwezen naar WoningNet, ROOM of naar de website van Woonborg. Hier kun je reageren op de woning. Een inschrijving en account op (één van) deze pagina’s is vereist als je wilt reageren. Naast het woningaanbod geven we ook informatie over de stad, nieuwbouwprojecten en geven we tips hoe jij goed je studententijd doorkomt.  


Wat is het verschil tussen 'aanbod' en 'verhuurd'?

Bij ‘aanbod’ zie je alle beschikbare studio’s, kamers of appartementen in Groningen. Op deze woningen kun je allemaal reageren. Bij ‘verhuurd’ zie je een totaaloverzicht van alle studentenwoningen en jongerenwoningen in de stad Groningen. Ook de woningen die al bezet zijn.


Wat heb ik aan de nieuwsbrief?

Heel veel! Als jij je inschrijft krijg je altijd het nieuwste aanbod van Ghuus in je mail en kun jij dus het snelste reageren. Bij de inschrijving kun je al je wensen doorgeven, zoals de grootte van de woning, welke wijk of wat voor energielabel je graag wilt.


Hoe kom ik aan een woning via Ghuus?

Via ‘aanbod’ zie je alle beschikbare studentenwoningen en jongerenwoningen in de stad Groningen. Met de zoekfilters kun je een kamer, studio of appartement vinden die bij jou past. De woningen worden aangeboden op WoningNet of op ROOM. Je ziet op Ghuus wel alle specificaties van alle woningen. Wil je reageren? Dan word je automatisch doorverwezen naar de eerder genoemde sites. Hoe langer je staat ingeschreven, hoe groter de kans om (sneller) een woning te krijgen. Schrijf je dus snel in!


Hoe kan ik mij inschrijven voor een studentenwoning of jongerenwoning?

Wil jij een kamer, studio of appartement huren via Ghuus? Dan kun je je inschrijven via WoningNet, ROOM of Woonborg. Kijk goed door welke corporatie de woning van jouw dromen wordt aangeboden, schrijf je daar in. Hieronder zie je een klein overzicht welke corporatie waar bij hoort en wat de kosten zijn van de inschrijven.


WoningNet

Nijestee, De Huismeesters, Patrimonium, Woonborg en Wierden en Borgen bieden hun jongerenwoningen via WoningNet (www.woningnetgroningen.nl) aan. Wil je dus reageren op een woning van één van deze corporaties? Dan is een inschrijving bij WoningNet vereist. De kosten voor een nieuwe inschrijving zijn 20. Daarna kost het €11 per jaar om te verlengen. Inschrijven kan al vanaf je 17e. Het huurcontract sluit je pas af als je 18 bent.


Lefier

Lefier biedt woningen specifiek voor studenten aan op ROOM. Wil je reageren op een studentenwoning van Lefier? Dan kun je je hier inschrijven, dit kost je eenmalig € 35. Om te reageren op het aanbod is het een voorwaarde dat je studerend bent of binnen 4 maanden gaat starten met een opleiding (MBO, HBO, WO of PhD). Je kunt een huurcontract afsluiten als je 17 bent, mits je toestemming hebt van je ouders of voogd. Je kunt je al wel vast inschrijven als je 16 bent, zodat je vanaf dat moment inschrijfduur opbouwt.


Hoe kan ik reageren op woningen?

Heb je op Ghuus.nl een leuke woning of kamer gevonden? Klik dan op ‘ga naar woonruimte’. Je gaat dan naar de website van de aanbieder. Log in met je account en reageer op de woning/kamer. Heb je nog geen account? Schrijf je dan eerst in. 


Wat is de leeftijdsgrens voor een studenten-/jongerenwoning?

Voor de studenten-/jongerenwoningen van Nijestee, Patrimonium, Woonborg en Wierden en Borgen is de leeftijdsgrens 28 jaar (reageren kan tot en met je 27e). Bij de studentenwoningen van Lefier is geen leeftijdsgrens. Bij De Huismeesters kan je reageren op een studenten-/ jongerenwoning tot en met 30 jaar.


Let op! De leeftijdsgrens is alleen van toepassing wanneer je reageert op een nieuwe woning. Als je er eenmaal woont, mag je er blijven wonen totdat je zelf weer wilt verhuizen. Dit geldt niet als je een campuscontract of een jongerencontract hebt getekend. Een campuscontract betekent dat je ingeschreven moet staan bij een onderwijsinstelling om de woonruimte te mogen huren. Hier geldt geen leeftijdsgrens. Een jongerencontract is een tijdelijke huurovereenkomst voor een maximaal aantal jaren. 


Komen alle beschikbare studenten-/jongerenwoning bij het aanbod op Ghuus te staan?

Het overgrote deel van de woonruimtes die te huur zijn wordt aangeboden op Ghuus.nl. Je kunt dan reageren via de website van de verhuurder. Maar er zijn een paar uitzonderingen. Onder bezit kun je bij iedere woning zien hoe deze wordt toegewezen.


Coöptatie

Verschillende panden van de corporaties worden via coöptatie toegewezen. Bij coöptatie is er sprake van een verenigingshuis, dat wil zeggen dat de huurders in het pand lid zijn van een studentenvereniging zoals Vindicat, Albertus Magnus of Dizkartes. Wanneer er een kamer vrijkomt in het pand, dragen de achterblijvende huurders een nieuwe huurder voor die ook lid is van de betreffende studentenvereniging. Deze kamer wordt dan ook niet via Woningnet aangeboden. De woningcorporatie beoordeelt uiteraard of de voorgedragen kandidaat passend is.


Bij een aantal studentenpanden van Lefier wordt de kamer via hospiteren toegewezen. In dat geval ontvangt de contactpersoon van de achterblijvende huurders een lijst met kandidaten waaruit zij hun nieuwe huisgenoot kunnen kiezen. Indien er sprake is van hospiteren o.b.v. inschrijfduur, dan bestaat deze lijst uit de eerste 10 kandidaten met de langste inschrijfduur. 


Voordracht

Voor sommige kamers waar je voorzieningen deelt, mogen medebewoners zelf een nieuwe bewoner voordagen. Deze woonruimte komt niet bij het aanbod op Ghuus. Dragen medebewoners geen nieuwe bewoner voor? Dan wordt de woning alsnog aangeboden op Ghuus.


Hoe worden de woningen toegewezen?

Reageren er meerdere mensen op een woning of kamer van het aanbod van Ghuus.nl? Dan krijgt de degene met de langste inschrijfduur de woning toegewezen. Eindig jij als eerste? Dan krijg je bericht van de woningcorporatie die de woning aanbiedt. Je kunt de woning of kamer dan als eerste bekijken. Daarna beslis je of je de woning gaat huren. In een aantal situaties kan er een voorrangsregel van toepassing zijn. In de advertentie staat vermeld welke dat is en wat dit inhoudt.


Bij een aantal studentenpanden van Lefier wordt de kamer via hospiteren toegewezen. In dat geval ontvangt de contactpersoon van de achterblijvende huurders een lijst met kandidaten waaruit zij hun nieuwe huisgenoot kunnen kiezen. Indien er sprake is van hospiteren o.b.v. inschrijfduur, dan bestaat deze lijst uit de eerste 10 kandidaten met de langste inschrijfduur. 


Ik krijg een woning toegewezen, en dan?

Als je de woning of kamer accepteert, onderteken je een huurcontract bij de woningcorporatie die de woning verhuurt. Daarbij hebben we een aantal documenten van je nodig. We vragen naar een inkomensverklaring/DUO-verklaring en (als je op dit moment of eerder al een huurcontract op je eigen naam hebt staan) een verhuurdersverklaring.


Lefier vraagt voor hun woningen de onderstaande documenten:

· Voltijd studenten mbo/hbo/wo: We hebben een bewijs van inschrijving aan de onderwijsinstelling nodig met vermelding van het betreffende studiejaar.

· Aankomende studenten (die starten in het aankomende studiejaar): Recent bericht studiefinanciering van DUO.


Waar kan ik meer informatie en tips vinden?

We houden jullie op de hoogte over onder andere ons woningaanbod via onze nieuwsberichten en blogs. Daarnaast zijn er ook andere leuke websites die studenten kunnen voorzien van handige tips en informatie. Neem snel een kijkje op de website: www.athomeingroningen.com


Biedt Ghuus ook woningen voor short stay studenten?

Ghuus biedt geen woonruimte aan voor short stay studenten. 

We verhuren geen gemeubileerde kamers en kunnen ook geen kamers reserveren. We verwijzen de short-stay studenten graag door naar SSH Groningen voor het reserveren van een gemeubileerde kamer óf naar ROOM waar je je kunt registeren en zelf op een kamer kunt reageren.  


Copyright 2022  Ghuus - Powered by Corpoflow